Deelfietsen in Zoetermeer

29 May 2020, 08:01 uur
Algemeen , Politiek , Mobiliteit
mainImage

De deelfiets gaat verder waar het openbaar vervoer stopt. Zoetermeer wil vanuit gezondheids- en milieuoverwegingen schone vervoerwijzen, zoals de fiets en het openbaar vervoer stimuleren. Het openbaar vervoer biedt meestal geen deur-tot-deur-vervoer, waardoor reizigers het eerste of laatste deel van hun reis vaak te voet afleggen. Voor die 'first and last mile', is de deelfiets een aanvulling. Bij deelfietsen gebruikt u een fiets niet alleen, u deelt deze met anderen.

"Gezien de bijzondere tijden met de coronacrisis is dit een mooi alternatief. Met de deelfiets kan een reis met openbaar vervoer snel en comfortabel worden afgelegd", zegt wethouder Marc Rosier van verkeer.

Jaap Bierman (algemeen directeur HTM): "We zijn heel blij dat we HTM Fiets in Zoetermeer kunnen gaan aanbieden. Zo vormen, met de fiets als voortransportmiddel, tram 3 en 4 voor nog meer mensen een snelle verbinding naar Den Haag. En voor reizigers uit Den Haag is Zoetermeer als geheel weer een stukje dichterbij."

27 haltes
Bij 27 openbaar vervoerhaltes zijn de fietsen beschikbaar. Bij iedere halte kan de fiets achtergelaten worden. Daarnaast zijn er ook nog negen bestemmingslocaties, waar de fiets achtergelaten kan worden, zoals SnowWorld. De HTM-fietsen kunnen door iedereen die zich aanmeldt en de app op zijn telefoon downloadt, tegen betaling gebruikt worden. De kosten bedragen 1 euro per 30 minuten met een maximum dagtarief van 5 euro.

De betaling start vanaf het moment van ontgrendeling van de fiets en eindigt zodra een fiets in een zogenaamde ‘dropzone’ wordt geplaatst. Deze zones zijn aangegeven met een bord. De rit pauzeren buiten een ‘dropzone’ is mogelijk. De huurkosten lopen dan echter door. De deelfiets is dan ook met name bedoeld voor korte ritten binnen de stad. Meer informatie over het gebruik van de fiets is te vinden op de website van HTM via https://www.htm.nl/ons-vervoer/htm-fiets.

Totaal worden er in Zoetermeer vijftig fietsen geplaatst. Bij succes kan dit aantal verder worden uitgebreid.