Dierenbescherming zoekt Zoetermeerse paddenhulp

7 January 2020, 07:23 uur
Algemeen
mainImage
Dierenbescherming

De Dierenbescherming is ook dit jaar op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek. In Zoetermeer trekken tussen eind februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoekt de Dierenbescherming overzetters die hen helpen om veilig naar de overkant te geraken.

 

Paddentrek
De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zes weken.

 
Werkzaamheden
Paddenoverzetters dienen zes weken lang, één vaste avond van de week, beschikbaar te zijn in de periode van eind februari tot half april. Je gaat ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Het is de bedoeling dat je dan zowel de dode als levende dieren noteert. Verder is het handig zelf een zaklamp mee te nemen. Je ontvangt een reflecterend hesje en informatie folders om uit te delen aan passanten. Voor nieuwe vrijwilligers wordt er in februari een informatieavond georganiseerd.
 
Verschillende locaties
De overzetters zijn nodig in de omgeving van Zoetermeer. Kijk voor de exacte locaties op de speciale paddentrek pagina op deze website. Meld je aan via het aanmeldformulier op de site. Voor meer informatie kun je contact opnemen via [email protected].