Zoetermeers Dagblad | Online expo in Dutch Innovation Park te Zoetermeer
mainImage

Online expo in Dutch Innovation Park te Zoetermeer

2 juli 2020, 11:02 uur
Algemeen

Studenten HBO-ICT presenteren morgen, vrijdag 3 juli, hun games tijdens een unieke online expo. De games zijn tot stand gekomen in het kader van het afstudeerprogramma Game Development & Simulation. Studenten ontwikkelden de games in samenwerking met Vialis en Siemens.

Veilig en bewust in het verkeer
Voor Vialis maakte een studentengroep een spel dat basisschoolkinderen moet leren om veilig over te steken. Opdrachtgever Peter Ritman: "Jaarlijks overlijden helaas nog te veel jonge kinderen in het verkeer. Dit spel heeft ten doel om hun te leren om zich veiliger en bewuster te gedragen in alledaagse verkeerssituaties."

Kinderen bouwen binnen het spel een eigen kruispunt met behulp van items als stopborden, verkeerslichten en haaientanden. Door middel van simulatie ervaren ze welk effect hun gedrag op dit kruispunt heeft voor hun eigen veiligheid.

VR-horrorgame in Koningstunnel
Het tweede spel, ontwikkeld in samenwerking met Siemens, is anders van aard: het betreft een VR-horrorgame in een digitale kopie van de Haagse Koningstunnel. Deze game draagt bij aan de realisatie van een volwaardige digital twin die in de toekomst onder meer kan worden ingezet om hulpverleners te trainen om te gaan met calamiteiten in de tunnel.

Docent en begeleider Sebastiaan Rieter: "Het is natuurlijk niet te doen om brandweerlieden te helpen oefenen door eventjes de tunnel af te sluiten en een vuurtje te stoken. Elementen uit onze horrorgame kunnen in de toekomst mogelijk gebruikt worden om voor die situaties te trainen in VR."

Online expo
Op vrijdag 3 juli vindt tussen 14.00 en 16.00 uur de afsluitende expo plaats. Deze expo, die normaal gehouden wordt in de centrale hal van de Dutch Innovation Factory (DIF), is voor het eerst volledig online. Beide groepen presenteren eerst hun games, waarna bezoekers kunnen deelnemen aan parallelle speelsessies. Aan het eind maakt een vakjury de winnaar bekend en reikt een wisseltrofee uit aan de winnende groep.