Zoetermeers Dagblad | Ook in 2020 studeren in Zoetermeerse raadszaal
mainImage

Ook in 2020 studeren in Zoetermeerse raadszaal

27 december 2019, 10:35 uur
Algemeen

Per januari 2020 openen de gemeente Zoetermeer en Bibliotheek Zoetermeer opnieuw de deuren van de raadszaal in het Stadhuis-Forum voor studenten. Elke woensdag tot en met zondag kunnen ze daar in stilte komen studeren, doordeweeks tot 20.00 uur en in het weekend tot 18.00 uur. Bibliotheek en gemeente komen daarmee tegemoet aan de grote behoefte aan studeerplekken onder Zoetermeerse jongeren.

 

Enthousiaste reacties op pilot
Van de succesvolle pilot in het voorjaar van 2019 werd gebruik gemaakt door vele tientallen studenten. Op de drukste momenten zaten er meer dan veertig studenten tegelijk te blokken, maar ook echte volhouders bleven trouw avond aan avond zitten leren tot de deuren echt sloten.

De kreten, door studenten achtergelaten in het gastenboek, vertellen boekdelen. Van echte noodkreten: 'mijn hoop in donkere dagen voor de examens' tot dankbaarheid: 'we zijn met zijn allen superblij dat er ruimte wordt aangeboden waar wij in stilte kunnen studeren' tot een kleine terechtwijzing gevolgd door een hoopvol verzoek: 'deze stilteruimte is precies wat er nodig is. Ik heb heel veel mailtjes gestuurd om erom te vragen. Het is heel jammer dat het alleen tot mei duurt aangezien studenten het hele jaar door tentamens hebben. Dus hopelijk komt er nu wel een stilteruimte voor een langere periode.'

Grote vraag naar studieplekken
Al sinds de opening van het pand in januari 2019 is er steeds meer vraag naar studie- en werkplekken. Vooral tijdens de examen- en toetsweken is er een groot tekort en kan niet iedereen een plaats vinden. Bibliotheek en gemeente vinden het belangrijk dat Zoetermeerse jongeren, maar eigenlijk iedereen die studeert, toegang heeft tot een studievriendelijke omgeving. Vandaar de bijzondere keuze om de nieuwe raadszaal – elders een plaats die alleen bestemd is voor de lokale politiek - met deze groep te delen.

Voorwaarden
Natuurlijk zijn er wat voorwaarden verbonden aan het studeren in de raadszaal. Bijvoorbeeld dat het écht stil moet zijn, dat er niet gegeten mag worden en alleen water gedronken, en dat de tafels op hun plek moeten blijven staan. De raadszaal wordt per januari opengesteld op woensdag t/m zondag van 08.00-20.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00-18.00 uur.