Op datingsites komen nog steeds nepprofielen voor

14 February 2020, 11:44 uur
Algemeen
mainImage
Pixabay

Niet elke man of vrouw op een datingsite is echt, dergelijke sites gebruiken nog altijd nepprofielen. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt dat consumenten worden misleid. Ze moeten betalen voor elk chatbericht, maar ze weten niet dat de chats nooit zullen leiden tot een echte date.

De ACM vraagt gedupeerden om zich te melden. Datingsites mogen op zich fictieve profielen gebruiken, maar dan moet dit duidelijk worden vermeld. Het gaat de ACM om misleiding door de sites, niet om medegebruikers die niet zijn wie ze zeggen te zijn. "Die sites zijn eigenlijk chatboxes, dat is hun verdienmodel. Het zijn geen datingsites, want je kunt nooit daten", legt een woordvoerster uit.

De autoriteit had vorig jaar al afspraken gemaakt met de bedrijven achter sites als bedmaatjes.nl, flirten.nl, matchprofielen.nl, lekkerenrijp.nl, flirtstout.nl, discretecontacten.nl en sexdating.nl. Zij houden zich aan hun belofte om consumenten duidelijker te informeren, zegt de waakhond. Ongeveer 2500 gedupeerden hebben zich bij hen gemeld en zij hebben in totaal ruim 2 miljoen euro schadevergoeding gekregen.