PDvZ: Schaf hondenbelasting in Zoetermeer af

4 February 2020, 18:08 uur
Algemeen
mainImage
Team Handhaving Zoetermeer - @THHZoetermeer

Partij Democratie voor Zoetermeer (PDvz) van Wim Blansjaar wil van het college weten of het bereid is de hondenbelasting in Zoetermeer af te schaffen. Dit naar aanleiding van een rapport van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) waaruit naar voren komt dat steeds meer gemeenten dit doorvoeren.

'De hondenbelasting is een maatregel die in de Middeleeuwen werd ingevoerd om beperking van verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Ook de reden dat deze maatregel bestemd is om hondenpoep op de openbare weg terug te dringen, is door de verplichting dat iedere eigenaar van een hond de uitwerpselen zelf moet opruimen, niet meer te rechtvaardigen. Door de bezuinigingsmaatregelen die het college in de voor- en najaar debatten in 2019 heeft aangekondigd, worden veel inwoners van Zoetermeer geconfronteerd met extra kosten op diverse gebieden', zo redeneert de PDvZ.

De eenmansfractie heeft een aantal vragen gesteld aan het stadsbestuur. 'Vindt het college de kosten die gemaakt moeten worden om de controle uit te voeren op handhaving van deze maatregel, inzet van controleurs, ook duur zoals het CBS aangeeft in haar rapport? Is het college het met ons eens dat de hondenbelasting, zoals bedoeld is om deze maatregel in te voeren, het voorkomen van hondsdolheid of het verwijderen van uitwerpselen en de daardoor ontstane overlast, niet meer “van deze tijd” is? Is het college bereid om het voorbeeld van steeds meer gemeenten te volgen en de hondenbelasting in Zoetermeer af te schaffen?'