mainImage

Reactie na ophef line-up Bevrijdingsfeest Z'meer

4 maart 2020, 14:57 uur
Algemeen

Op 5 mei is het op de Markt weer tijd voor het Bevrijdingsfestival. Afgelopen week is de programmering bekendgemaakt van dit grootse Zoetermeerse feest. Met headliners als de Edwin Evers Band, Martijn Fischer en Broederliefde. De wethouder Citymarketing en Evenementen heeft besloten dat het optreden van Broederliefde geen doorgang kan vinden op het Bevrijdingsfestival, (lees artikel) naar aanleiding van negatieve reacties op social media.

Er wordt hierbij gerefereerd aan een supportersincident met antisemitische inslag dat plaatsvond in 2016 tijdens een voetbalwedstrijd waar rapper Emms bij was betrokken. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vanwege dit incident in 2017 uiteindelijk besloten de groep Broederliefde toch niet te benoemen tot Ambassadeur van de Vrijheid in het jaar 2017.

'Organisator Floravontuur Promotie Zoetermeer is bekend met de situatie en heeft haar afwegingen gemaakt op basis van de ervaringen die hierna zijn opgedaan. De rapper is direct tot inkeer gekomen en hij heeft oprecht zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij zich liet meeslepen in het supportersgedrag. Ook heeft hij een bezoek gebracht aan Auschwitz wat hem en de groep zeer heeft aangegrepen', luidt de reactie van Floravontuur. 

'De oprechtheid en de zichtbare spijt die is getoond is door breed publiek omarmd. Sindsdien is Broederliefde welkom geweest op bevrijdingsfestivals van collega-organisatoren in Vlissingen (2018) en Amsterdam (2019), wat tot succesvolle optredens en respectvolle odes aan de vrijheid heeft geleid. Deze positieve ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de afweging om hen op te nemen in de programmering van deze editie van het Bevrijdingsfestival'.

Floravontuur zegt begrip te hebben voor de reacties op social media die hebben geleid tot het besluit van de wethouder.


Foto: Alina Krasieva