Scholen krijgen meer vrijheid in nieuw lespakket

9 December 2019, 08:31 uur
Algemeen
mainImage

Scholen krijgen in het nieuwe lespakket de vrijheid om 30 procent van de lessen naar eigen inzicht in te vullen. Zo wil het kabinet voorkomen dat leraren worden overladen met vakken die ze ‘moeten’ geven, meldt het AD. Ook bekijkt het kabinet of er extra geld of andere ondersteuning nodig is om het onderwijs te helpen bij de invoering van het nieuwe curriculum.

Dat blijkt uit de kabinetsreactie op de plannen voor een nieuw lespakket, die minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Het onderwijs kampt momenteel met grote problemen zoals het lerarentekort en hoge werkdruk. De ChristenUnie-bewindsman schrijft dat een nieuw lespakket - en alles wat bij de invoering komt kijken - ‘als een extra belasting’ kan worden ervaren.

Slob zegt daar ‘oog en begrip’ voor te hebben, maar wijst er tegelijkertijd op dat de overheid de plicht heeft te zorgen dat de onderwijsdoelen ‘blijven aansluiten op de vraag van de samenleving, de arbeidsmarkt en het onderwijs zelf’.