SilverDome onderzoekt toekomst

28 May 2020, 10:21 uur
Algemeen
mainImage
Zoetermeers Dagblad

De eigenaar van SilverDome – Aprisco Leisure B.V. - heeft de gemeente Zoetermeer verzocht om komende tijd te mogen werken aan een plan voor een toekomstbestendig en financieel gezond SilverDome zonder behoud van de 250 meter schaatsbaan, de Oval. Dat meldt de gemeente Zoetermeer in een perscommuniqué. 

'De gemeente hecht veel waarde aan het behoud van de ijsfunctie van het SilverDome en heeft hier uiteindelijk toestemming voor gegeven'. Consequentie hiervan is dat de Oval, ook komend schaatsseizoen 2020/2021, niet geopend zal zijn. De ijshockeybaan en de curlingbaan blijven wel open. SilverDome heeft al langer te kampen met technische problemen en lekkage van de Oval en kent een verlieslatende bedrijfsvoering.

Dit huidige schaatsseizoen (2019/2020) kon er ook niet geschaatst worden op de Oval. Dit na een verzoek in november 2019 van Aprisco aan de gemeente om de baan gesloten te houden. Het college stemde destijds in met het verzoek op voorwaarde dat Aprisco met een visie kwam voor de toekomst van SilverDome, waarbij SilverDome een financieel gezonde en goede voorziening kan blijven in Zoetermeer, mét behoud van de Oval.

Onderzoek naar toekomst SilverDome zonder Oval
Aprisco heeft dit onderzoek laten uitvoeren. De resultaten ervan zijn onlangs gedeeld met het college. Eén van de conclusies van het onderzoek is dat het openhouden van de Oval een te grote negatieve impact heeft op de exploitatie van SilverDome als geheel. Aprisco heeft de gemeente Zoetermeer daarom om toestemming gevraagd om een toekomstvisie voor het gehele SilverDome uit te werken zonder behoud van de Oval als schaatsfunctie.

Geen definitief afscheid van Oval
Het college gaat onder voorwaarden akkoord met dit verzoek. Wethouder Ingeborg ter Laak van Sport: "De afgelopen jaren hebben we veel gesprekken gevoerd over het behoud van de Oval binnen SilverDome. De uitdagingen zijn echter groot. Een toekomstvisie zonder Oval leidt hopelijk tot een sterkere basis van SilverDome zodat het schaatsen op de andere ijsbanen kan blijven bestaan. Naast financiële continuïteit is dat een van de voorwaarden die we stellen. We nemen op dit moment nog geen definitief afscheid van de Oval, maar geven wel aan open te staan voor een nieuwe toekomstvisie waarbij SilverDome - eventueel zonder Oval - weer een financieel stabiele voorziening voor Zoetermeer kan zijn."