mainImage

SKM Juristen timmert aan de weg in Zoetermeer

3 juni 2020, 10:30 uur
Algemeen

Dolly van 't Klooster, Kim van der Meij en Marcel Steenbergen vestigden zich ongeveer een jaar geleden aan de Boerhaavelaan 40 in Zoetermeer met juristenkantoor SKM Juristen. Particulieren en ondernemers gerechtelijk en juridisch bijstaan voor een eerlijke en betaalbare prijs, dat is hun missie. En dat allemaal in combinatie met een enorme betrokkenheid, persoonlijke aanpak en heldere communicatie.

SKM (Steenbergen, Klooster, Meij) Juristen startte in 2016, letterlijk aan de keukentafel van Leidenaar Marcel Steenbergen die aanvankelijk als jurist in loondienst werkte bij de overheid. Maar na zijn eigen scheiding had hij negatieve ervaringen met de dienstverlening in de advocatuur. "Dat moet anders kunnen, dacht ik. Beter en sneller, want niemand wil twee weken wachten op antwoord als je een onzekere periode doormaakt. Dat bracht mij op het idee om dit kantoor op te richten. Ik geloof niet in parttime een bedrijf runnen, dus ik nam ontslag."

Ander geluid
SKM Juristen, dat al snel uitbreidde naar een kantoorruimte in Rijswijk, groeide rap. Dolly van 't Klooster (managing partner) en later Kim van der Meij (jurist en gestudeerd in Leiden) voegden zich bij de onderneming. Het drietal wil vooral een ander geluid zijn in de vaak zo zakelijke en vluchtige juridische sector.

Steenbergen: "De raad voor rechtsbijstand stelt dat iedereen recht heeft op juridische hulp, maar boven een bepaald inkomen vervalt dat recht en moet je uurtje factuurtje betalen. Daarmee gaat de politiek zijn doel voorbij, omdat heel veel mensen met een modaal inkomen wel leuk verdienen, maar in de praktijk weinig overhouden."

Van 't Klooster: "Bij een advocaat heb je een minimaal uurtarief van 220 tot 300 euro per uur. In een gerechtelijke of juridische procedure gaat tussen de vijftien en twintig uur zitten, minimaal. Reken maar uit. Dat doen wij anders."

Mijden rechtshulp
Van der Meij: uit onderzoek blijkt dat circa 25 procent rechtshulp mijdt om die reden, omdat ze geen geld hebben en advocaatkosten lopen al gauw op tot 3000 euro. Wij vonden de resultaten schrikbarend, willen open en toegankelijk zijn voor iedereen. Wij hebben die behoefte ingevuld en een toevoeging gecreëerd voor die groep. Cliënten hebben bij ons recht op een eigen bijdrage en betalen maximaal 1600 euro voor het behandelen van een zaak. En in de meeste gevallen kunnen wij een vaste prijsafspraak overeenkomen. Mensen weten bij ons waar ze aan toe zijn."

Geen dure woorden
SKM Juristen onderscheidt zich ook in het taalgebruik richting cliënten. Geen dure woorden slaan de klok, maar begrijpelijke termen en heldere uitleg. "We zijn gewoon begrijpelijk. Geen dure Latijnse woorden hier, want we vinden het belangrijk dat onze klanten weten waarover het gaat", zegt Van der Meij. 

Steenbergen: "De platte taal is op ons van toepassing. Ook wij vloeken wel eens, niet alleen tegen de wederpartij, maar ook wel eens tegen de rechter. Emoties horen erbij, zeker als je gelooft in een zaak. We zijn niet alleen betrokken bij een zaak als professionals, we zijn ook mens."

Van der Meij: "Wat we ook vaak horen is dat cliënten hun advocaat vaak niet eens te spreken krijgen, maar alleen hun secretaresse. Heel bizar eigenlijk als je erover nadenkt. Bij ons is de regel: binnen 24 uur geven we je een reactie, ook al is het iets als; ik heb je mail gelezen, ik kom er morgen op terug."

Van 't Klooster: "We willen echt anders zijn dan al die andere juristenkantoren. Er zullen heus partijen zijn die ongeveer hetzelfde doen als wij, maar in deze branche is het vaak afstandelijk, snel en zakelijk. Alsof het productiewerk is en dat is het niet en mag het ook nooit worden."

Steenbergen: "Ik zeg altijd: je staat iemand wel bij, maar je hoeft niet te leven met de uitspraak. Maar jouw cliënt moet daar wel mee zien te leven. Dus dan is het heel belangrijk dat alles duidelijk is."

Vier pijlers
SKM Juristen focust zich hoofdzakelijk op de pijlers; ondernemingsrecht (denk aan conflicten tussen bestuurders, het opstellen van contracten en voorwaarden etc.), arbeidsrecht (ontslag, schorsing, vaststellingsovereenkomsten etc.), bestuursrecht (afgewezen vergunning gemeente, bezwaren, bestuurlijke boetes etc.) en verbintenissenrecht (nakoming van overeenkomsten, wettelijke garantie, gebreken aan huurwoning etc.). Ook legt het driemanskantoor zich sinds kort toe op contractbeheer voor bedrijven.

Van 't Klooster: "We kunnen wel zeven rechtsgebieden op onze website zetten, maar met een klein team is dat ongeloofwaardig. Je kunt niet overal deskundig in zijn." Van der Meij: "We nemen enkel zaken aan die kans van slagen hebben. Om geld te besparen voor mensen en niet onnodige procedures op te starten, we zijn daar eerlijk in tegen al onze klanten." 

Meer weten over SKM Juristen?
Boerhaavelaan 40
2713 HX Zoetermeer
[email protected] 
085-0160507 / www.skmjuristen.nl 

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag:
09.00-17.00 uur

Bereikbaarheid
Gratis parkeren voor de deur en station Zoetermeer (Mandelabrug)
ligt vlak achter het kantoorgebouw. 


Foto: Zoetermeers Dagblad