Terras voor Tuingezel na steun Rabobank

mainImage
Terras voor Tuingezel na steun Rabobank

Tuingezel aan de Voorweg 93 heeft sinds vorige maand een nieuw terras. Het in 2016 opgerichte bedrijf, dat zich richt op dagbesteding voor kwetsbare personen en ouderen met dementie in een groene omgeving, heeft deze plek kunnen realiseren met dank aan financiële steun van Rabobank Zoetermeer.

,,De plek van het terras was eerst wildernis en het was voor ons belangrijk om een eigen buitenplaats te hebben," zegt Tuingezel-oprichter Peter Hop, die zelf jaren werkte in de zorg. ,,Dat is belangrijk omdat wij met mensen met dementie zoveel mogelijk in de openbare ruimte in het publieke domein zijn. Maar soms zijn er momenten dat dat niet zo handig is, bijvoorbeeld omdat het erg druk is op het erf zoals nu met de zomervakantie. Dan krijgen mensen met dementie te veel prikkels. Met het terras hebben wij de mogelijkheid te schakelen tussen door de voor- en achterkant van de boerderij."

[caption id="attachment_55638" align="alignleft" width="300"] Peter Hop.[/caption]

De aanleg van het terras (kosten circa 10.000 euro) kon Tuingezel niet zelf financieren en daarom stak Rabobank Zoetermeer - via Stichting Tuingezel Support - een helpende hand toe met het toekennen van een subsidie via het Rabobank Stimuleringsfonds. ,,Anders was dit terras er niet geweest. We zijn er uiteraard enorm blij mee," aldus Hop.

,,Wij krijgen wel middelen van de gemeente Zoetermeer voor de zorg van mensen met dementie, maar dat is niet toereikend voor dit soort investeringen." Hoveniersbedrijf P. Hendriks uit Zoetermeer verrichtte tussen 9 en 19 juli jongstleden de werkzaamheden.

[caption id="attachment_55637" align="alignright" width="300"] De vogelhuisjes die de ouderen maken, worden te koop aangeboden bij De Bouwhof.[/caption]

Tuingezel werkt samen met Stadsboerderij Het Buitenbeest, te vinden aan de Voorweg 93. Op die locatie is de zorgboerderij sinds november 2016 actief, daarvoor diende de boomgaard in Seghwaert als onderkomen.

Tuingezel biedt de dagbesteding vier dagen per week aan van 09:30 tot 16:00 uur, inclusief lunch. Per dag bestaat een groep hoogstens uit circa acht personen om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

In totaal biedt Tuingezel op dit moment aan zo'n twintig ouderen een dagbesteding. Die dagbesteding bestaat uit het doen van activiteiten, zoals het knutselen van vogelhuisjes, meehelpen in de keuken, schilderen of het planten van aardbeienplantjes in de tuin. Voordat mensen worden toegelaten, vinden er intakegesprekken plaats. De organisatie heeft vier betaalde krachten, die worden ondersteund door een groep vrijwilligers.

Foto: op het nieuwe terras van Tuingezel is het voor de bezoekers goed toeven.

Fotobron: www.zoetermeersdagblad.nl.


Foto: Digitaal Dagblad