Het CKC startte in 2018 met het Ukkieconcert, een speelse en educatieve muziek/theatervoorstelling voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar op de zondagochtend. Het concept sloeg enorm aan en daarom werd besloten om voor dit culturele seizoen maar liefst zestien edities in te plannen. Bedenker en organisator Mariska Sloot, al bijna twintig jaar werkzaam bij het CKC, verklaart het geheim van het succes.
"Voor die kinderen is het een hele ervaring", zegt Sloot in gesprek met www.zoetermeersdagblad.nl. "Wanneer komen kleine kinderen nou in het theater? De allerkleinsten maken op deze manier kennis met live muziek, theater, licht, geluid, ze worden dus goed geprikkeld. Ze kunnen actief meedoen met beweegoefeningen, maar er zitten ook luistermomenten in en er is een PowerPointpresentatie. Spraak, motoriek, de sociale component, leren op hun beurt te wachten, luisteren, met elkaar omgaan; alle ontwikkelingsstadia worden geprikkeld bij zo'n ukkieconcert."
Veel belangstelling
Aan animo geen gebrek. Het loopt storm bij de concerten. "Er is heel veel belangstelling voor. We hebben voor dit seizoen voor het eerst zestien concerten geprogrammeerd. We hebben er nu vier gehad en bijna allemaal uitverkocht. Er komen 35 kindjes per keer, dan is het vol. Met de ouders erbij, zitten we gemiddeld op zo'n negentig bezoekers per concert. Dat is wel stevig."
Sloot werkt al lange tijd bij CKC & partners. Ze is klarinetdocente en geeft daarnaast al jarenlang cursussen voor jonge kinderen en hun ouders. "Ik ben ooit met mijn dochter Nola, ze is nu 19 jaar, 'muziek op schoot' en 'klap eens in je handjes' gaan volgen bij het CKC, dat was voor mij de aanleiding om zelf mijn diploma voor Muziek op Schoot-docente te gaan halen en later zelf die cursus te gaan geven. Dat was in 2003."
Het CKC vroeg Sloot of ze iets met voorstellingen kon gaan doen. "Ik ben daar over gaan nadenken en heb vervolgens het CKC-orkest, bestaande uit zo'n zestien lichtgevorderde CKC-leerlingen, gevraagd of ze hun medewerking wilden verlenen bij de Ukkieconcerten. Ik maak een heel programma en alle liedjes die ik in de voorstelling gebruik, worden gearrangeerd door de dirigente van het orkest Esther Steffens. Zo ontstaat er een samenhangend geheel. Wel leuk: mijn dochter speelde mee in het orkest bij één van de eerste Ukkieconcerten. Omdat we versterking nodig hadden, ze is geen vaste kracht."
Matsie de wasbeer
Sloot benadrukt dat er een vaste structuur zit in de voorstellingen en dat dit ook erg belangrijk is voor de jonge bezoekers. "We hebben een zelfde begin- en eindlied. Als kinderen vaker komen, gaan ze dat ook echt voelen. Het begin- en eindlied wordt gedaan door de wasbeer Matsie. Die wasbeer gebruik ik in mijn lessen als handpop, maar nu ben ik die wasbeer: ik heb een groot pak aan bij het begin van het Ukkieconcert. Daarna ga ik verder als mezelf. Veel kinderen kennen die wasbeer, Matsie begint een bekende Zoetermeerder te worden."
Verder bestaat het Ukkieconcert uit een programma van korte momenten van een minuut of 5, want kinderen hebben een korte concentratieboog. "Je moet die kinderen iedere keer weer triggeren. Je hebt wel eens dat kinderen ergens anders gaan kijken en even wat rondlopen. Dat mag ook, zolang het geen gevaar oplevert voor zichzelf of anderen zijn ze daar vrij in. Voornaamste is dat ik het zo interessant dien te houden dat je ze niet verliest. Het kost best veel energie, maar ik krijg er ook veel energie voor terug."
Succes
Of Sloot verbaasd is door het succes? "Wel een beetje. We hielden vorig jaar twee herfstconcerten, die liepen goed. Nu hebben we er vier gedaan en drie waren er uitverkocht. We werden gebeld door mensen die nog kaartjes wilden. Ik ben verrast dat er voor vier dezelfde concerten zoveel animo is."
Wat het geheim is achter het Ukkieconcert? "Het tijdstip met de zondagochtend is erg prettig voor mensen. Het is echt een gezinsmoment. Verder denk ik dat het komt door de combinatie van theater, muziek, dans en een echt orkest; het hele product an sich, dat is het geheim. Het is echt een uitje voor het hele gezin. En de kinderen krijgen een pakje drinken, doosje rozijnen en bij aankomst en vertrek kunnen ze spelen met bellen uit de bellenblaasmachine. Het is voor die kleintjes echt een feestje om naartoe te gaan."