mainImage

Unicoz zeer tevreden over inspectieonderzoek

7 november 2019, 09:15 uur
Algemeen

Voor het eerst richtte de onderwijsinspectie van het Rijk zich dit jaar bij een vierjaarlijkse controle, op de scholenbesturen in Nederland. Unicoz, de onderwijsgroep uit Zoetermeer waartoe 27 scholen behoren, liet daarbij een positief eindoordeel noteren. Lonneke van Belle, sinds 2,5 jaar beleidsmedewerker Onderwijs en Kwaliteit bij Unicoz, geeft tekst en uitleg.

 

"Hiervoor werden álle scholen door de inspectie bezocht om de onderwijskwaliteit te toetsen. Sinds 2017 bezoekt de inspectie echter het bestuur. Wel hebben ze bij hun onderzoek nog acht van onze scholen bezocht; ONC Clauslaan, ONC Parkdreef, IKC Stella Nova, De Oostwijzer Orion, De Buut, De Touwladder, SBO De Horizon en IKC De Achtsprong."

In de periode januari-juni 2019 werden het Unicoz-bestuur en bovengenoemde scholen bezocht door steeds twee of meer inspecteurs. Eind van het schooljaar volgde het eindoordeel in een rapport, dat overigens, online openbaar is. 

Van Belle: "Er is gekeken naar de kwaliteitscultuur- en zorg en de verantwoording en dialoog, continuïteit, doelmatigheid, rechtmatigheid, het financiële plaatje, maar ook naar de onderwijsresultaten. Wat zijn de opbrengsten? Hoe gaat het bestuur om met de professionalisering van docenten? Hoe is de samenspraak en heeft het bestuur goed zicht op de scholen? Weet ze wat er op de scholen gebeurt?"

Unicoz Academie
De onderwijsinspectie kent een onvoldoende, voldoende of goed toe bij de verschillende indicatoren en Unicoz scoorde louter voldoende en goed. "Daar zijn we heel blij mee. Belangrijkste is dat de onderwijsinspectie een positief beeld heeft van het Unicoz-bestuur. Het samenwerken gaat bij ons goed, dat is belangrijk. Er is sprake van een constante ontwikkeling. We hebben ook veel geïnvesteerd in professionele leerkrachten en daarvoor de Unicoz Academie opgericht. Daar wordt alle kennis van docenten samengevoegd, men leert met en van elkaar."

SBO De Horizon, een basisschool voor speciaal onderwijs, sprong volgens Van Belle in het oog. "Dat is natuurlijk een andere tak van sport. Omdat kinderen daar in kleine groepen, op eigen niveau les krijgen. Elk kind heeft zijn eigen leerlijn. De inspectie was daar heel positief over. 'Er is een goede zorgstructuur en het aanbod is toegespitst op de behoefte van de leerlingen', stond er onder meer in het rapport."

Spannend
Of er nog verbeterpunten uit de onderzoeken naar voren kwamen? Volgens Van Belle niet. Overall heerst er optimisme. "Wij zijn heel positief over de uitkomst. Het was spannend. Wat wordt onderzocht en wat wil de Inspectie weten? Er waren gelukkig geen verrassingen."

Pas over vier jaar is het volgende Unicoz bestuursinspectie. Is dat niet te lang?

"Het is niet zo dat de onderwijsinspectie de scholen niet monitort. Alle gegevens van elke eindtoets worden naar de inspectie gestuurd. Haal je drie keer op rij de eindtoets niet als school, dan zit je in de gevarenzone. Dat hele bestuursonderzoek eens per vier jaar is prima. Een bestuur werkt ergens naartoe en als ze goed op weg zijn, dan is het een jaar erna niet ineens mis als één school een steek laat vallen. De inspectie kijkt vooral naar het proces en bij ons verloopt dat goed en is Unicoz volop in ontwikkeling."