Zoetermeers Dagblad | Zoetermeerse door coronacrisis vast in Spanje
mainImage

Zoetermeerse door coronacrisis vast in Spanje

Lynnette de Weijer kan voorlopig niet terug naar Zoetermeer.
22 maart 2020, 13:29 uur
Algemeen

Lynnette de Weijer uit Zoetermeer verblijft momenteel in Punta del Moral in het zuiden van Spanje en kan voorlopig niet naar Nederland.

"Ik zit hier om voor het bedrijf Braindoc.nl een pilotonderzoek te doen naar het effect van breintraining en fitness op vitaliteit en spierkracht bij recreatieve sporters en ouderen. Ik zou op 25 maart terug vliegen, maar de vlucht is geannuleerd", aldus De Weijer tegen www.zoetermeersdagblad.nl

"De laatste vlucht waarmee ik terug had gekund, vertrok op 20 maart. Maar ik kon niet mee, omdat ik verhouden ben en niet het hele vliegtuig in de stress wil brengen als ik per ongeluk even moet kuchen. Bovendien weet ik helemaal niet of ik misschien dat virus wel heb. Ik ben heel erg gezond en mijn afweer werkt uitstekend. Mogelijk dat het virus bij mij alleen een verkoudheidje veroorzaakt, maar bij anderen vreselijke gevolgen heeft. En dat wil ik niet op mijn geweten hebben."

De Weijer verblijft in haar eigen woning in Punta del Moral, waar ze diverse keren per jaar is voor haar werk. Ze woont echter het grootste deel van het jaar in Zoetermeer. De vraag is wat de toekomst haar gaat brengen.

"Mijn patiënten waarmee ik afspraken gemaakt had, heb ik al laten weten dat ik hen voorlopig niet kan helpen omdat ik onmogelijk elektroden kan plakken als ik 1,5 meter afstand moet bewaren. Maar het ziet er nu ook naar uit, dat ik voorlopig helemaal niet terug kan." 

Niet naar buiten 
In Spanje geldt de noodtoestand en mag niemand zonder geldige reden naar buiten. De stranden in Punta del Moral zijn op slot en alles wordt er aan gedaan om het voor mensen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.  

"Alles is hier gesloten, behalve de supermarkt, apotheek, huisarts, kapper, de wasserette en stomerij. De foto met masker op heb ik onder het mom van een bezoek aan de apotheek gemaakt, omdat ik op de terugweg langs het strand kwam. Ik kreeg van de apotheker de kassabon mee, waarbij hij mij op het hart drukte, die goed te bewaren. Als ik onderweg naar huis werd aangehouden, moest ik de bon kunnen laten zien."

De Weijer sluit af met een tip: "Ik adviseer in Nederland iedereen om zich te houden aan de veiligheidsadviezen, anders kan de regering niet anders dan ook bij jullie alles op slot te gooien."