mainImage

Zoetermeerse woningmarkt volop in beweging

25 juni 2020, 11:50 uur
Algemeen, Columns

Het is op dit moment uitermate hectisch op de Zoetermeerse woningmarkt. Als we woningen te koop zetten, dan levert dat een ongekend aantal bezichtigingen op. Anders gezegd: de vraag is groter dan ooit.

Niemand kon echt voorspellen wat het effect van de coronacrisis op de woningmarkt zou zijn. Maar voor dit moment heeft de markt meer behoefte aan woningen dan ooit. Dat vertaalt zich echt naar enorme aantallen bezichtigingen. Het is niet ongebruikelijk dat, wanneer we een woning te koop zetten, daar tien, twintig of zelfs dertig bezichtigingsafspraken uit voortkomen. Het lijkt wel of de koper steeds gretiger wordt.

Ook zorgen de versoepelingen van de coronamaatregelen de laatste tijd voor een nog beter sentiment.

Die bezichtigingen zijn soms best lastig te organiseren vanwege de maatregelen en gepaste afstand die wij in acht dienen te nemen. Mensen mogen met niet meer dan twee personen komen, zo geven de richtlijnen van de NVM en RIVM aan.

Het geeft nogmaals weer aan dat er heel weinig aanbod is en enorm veel vraag. De markt smeekt om meer woningen en een hogere nieuwbouwproductie, want dat is de enige oplossing die de woningmarkt lucht geeft.

Verbaasd
Ik ben wel verbaasd, ondanks de corona, over de hectiek op de woningmarkt. Hoewel ik niet verwacht had dat corona meteen roet in het eten zou gooien, had ik wel enige afkoeling verwacht. Hier is heel kort sprake van geweest in maart en april. Uit de recente woningmarktcijfers van diverse instanties blijkt ook dat de woningmarkt vol op stoom is. Er waren enige negatieve berichten in de afgelopen maanden, maar daar blijkt tot nu toe helemaal niets van.

En wie het weet mag het zeggen voor het derde en vierde kwartaal dit jaar. Maar voorlopig is de markt nog meer oververhit dan die al was, door de onbalans tussen vraag en aanbod. De consument is bepaald niet kopschuw geworden, mensen willen doorpakken en kopen.

Drukke tijden
Het zijn voor ons drukke tijden en het is dan ook een goed moment om je woning te koop te zetten en te verkopen. Alleen dan blijft onverminderd de vraag: als ik mijn huis verkoop, waar moet ik dan naartoe? Er zal op een gegeven moment iets meer lucht komen door de realisatie op korte termijn van kleinschalige nieuwbouwprojecten. Maar voor het zover is zijn we in 2021 of 2022 aanbeland.

Grootschalige nieuwbouw kun je alleen krijgen als de overheid weer locaties gaat aanwijzen waar nieuwbouw-woningen kunnen worden gerealiseerd, maar dan zijn we zes tot tien jaar verder voor dat gerealiseerd is. Dat helpt niet voor de korte termijn.

Woningzoekers kunnen we nu bijna niet helpen. Het vervelende is dat als je nu reageert op een woning er samen met jou nog tien tot twintig andere kandidaten zijn. De woningmarkt is volledig uit balans. Het is op dit moment een oneerlijke wedstrijd waarin we helaas veel mensen moeten teleurstellen. 

 

Over Erik Jenné
Erik Jenné is makelaar bij De Makelaars, dat vestigingen heeft in Zoetermeer (Schoutenhoek 40) en Rotterdam (Westersingel 94). Vanuit het partnership met www.zoetermeersdagblad.nl werpt hij met deze column geregeld een blik op de Zoetermeerse woningmarkt.


Foto: Digitaal Dagblad