Zonovergoten UITparade en UITfestival

16 September 2019, 18:38 uur
Algemeen
mainImage

Op 13 en 14 september vond de officiële start van het culturele seizoen plaats in de vorm van de UITparade en het UITfestival. Ondanks dat het een vol evenementenweekend was in de stad, konden beide evenementen van organisator Floravontuur Promotie Zoetermeer rekenen op veel bezoekers.

Tijdens de UITparade op vrijdagavond 13 september vonden op allerlei bijzondere plekken in het Stadstheater diverse korte voorstellingen plaats, op plekken waar je normaal gesproken als bezoeker helemaal niet komt. Zo waren er korte optredens geprogrammeerd op het kantoor van de directie, in de regiecabine, onder de orkestbak, in de laad- en losruimte en zelfs onder de douches bij de artiestenkleedkamers. Op basis van een reisplanner konden de bezoekers een eigen route samenstellen en zo werd gehopt van improvisatiecabaret naar operette en van zang en dans naar pure poëzie en liefdesliedjes.

"Wij hadden niet kunnen verwachten dat de eerste editie van de UITparade gelijk zo’n groot succes zou worden", aldus Caroline Das, coördinator evenementen bij Floravontuur Promotie Zoetermeer. "Alle optredens zaten bomvol, bezoekers waren erg verrast en gaven zelfs aan tijd tekort te komen om al dat leuks te bezoeken."

Een dag later startte het UITfestival op een zonnig Cadenzaplein en in het Stadstheater. Met veel previews op verschillende podia en tal van activiteiten voor jong en oud was het een komen en gaan van bezoekers. Een nieuw element dit jaar waren de workshops in de Kleine Zaal van verschillende Zoetermeerse organisaties. Alle activiteiten zaten vol tot de laatste stoel: van een Ukkieconcert tot de workshops theatertechniek, kalligrafie en schilderen/boetseren.

Ook bijzonder: in de Grote Zaal konden de bezoekers dit jaar tijdens de optredens plaatsnemen óp het podium, dus op dezelfde plek waar ook de optredens plaatsvonden. Een extra beleving, zo dicht op de acteurs en artiesten.  

Het UITfestival werd afgesloten door de bands Dei.3avu, jeWelste en Physical Graffiti - The Ultimate Led Zeppelin Experience. Dit laatste optreden is mogelijk gemaakt door Cultuurpodium Boerderij. Physical Graffiti staat 4 januari in De Boerderij en gaf tijdens de finale van het festival alvast een spectaculair voorproefje.

Ruud Steggerda, directeur van Floravontuur Promotie Zoetermeer, is blij met de waardering van de beide festivals door de deelnemers en bezoekers. "De vele positieve reacties op de actieve en speelse vernieuwingen, maakt Floravontuur als organisator extra trots op de samenwerking met al die waardevolle culturele instellingen en verenigingen in onze stad. 2019-2020 belooft weer een mooi cultureel seizoen te worden."