Zorgen om Bibliotheek Zoetermeer, vragen PvdA

24 January 2020, 13:06 uur
Algemeen
mainImage

Bibliotheek Zoetermeer heeft de huur voor de begane grond van het Stadhuis-Forum per 1 januari 2021 opgezegd, omdat er (te) veel bezuinigd moet worden. PvdA Zoetermeer maakt zich grote zorgen over de toekomst van de bieb en heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur.

 

"Het college lijkt zich niet druk te maken en zegt dat hierdoor meer ruimte voor een noodzakelijke verbouwing van de raadzaal beschikbaar komt. In het voorjaarsdebat van juni 2019 heeft de PvdA het college gewaarschuwd voor de gevolgen voor diverse voorzieningen als er te veel zou worden bezuinigd", aldus raadslid Susanne Bout van PvdA Zoetermeer. 

"Als belangrijke voorzieningen verdwijnen, krijgen we ze niet zo gemakkelijk weer terug. We hebben in juni met andere oppositiepartijen actie gevoerd voor het behoud van de wijkbibliotheken. In het najaarsdebat hebben wij onze zorgen nogmaals geuit. Nu wordt onze vrees werkelijkheid: diverse voorzieningen kunnen de huur van het Stadhuis-Forum niet meer betalen en verdwijnen uit het Stadhuis of moeten inkrimpen, waaronder de Bibliotheek."

De PvdA vindt dat in een stad als Zoetermeer een goede bibliotheek met een uitgebreide collectie niet mag ontbreken. Bout: "In november heeft de PvdA mondelinge vragen gesteld over het moment waarop wij meer te horen zouden krijgen over de aanpassingsplannen. De raadsleden hebben al in november 2018 een enquête hierover ingevuld, maar we wachten zestig weken later nog steeds op antwoorden."

Presentatie
Wethouder Robin Paalvast heeft in november aangegeven dat er in januari 2020 een presentatie over de verschillende scenario’s besproken zou worden met de raad en dat hij verwachtte dat het raadsvoorstel half maart naar de raad zou gaan. “Wat de PvdA opvallend vindt, is dat er nu een datum van mei genoemd wordt”, zegt Bout. "De gemeenteraad heeft in januari geen presentatie gezien en ziet, als ik het goed lees, voorlopig ook nog geen raadsvoorstel. De PvdA is teleurgesteld in dit college, dat belangrijke besluiten te vaak voor zich uitschuift."