Column Elsje Veth: Lijntjes

20 January 2020, 07:15 uur
Columns
mainImage

'Ik schreef nooit op de lijntjes
Alsof ik ergens wist als kind,
dat wat echt telt in het leven.
tussen de regels door begint'

Voormalig Rotterdams stadsdichter Derek Otte'

Zoals gebruikelijk sta ik woensdagochtend gestapeld tussen studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam in de metro. Jonge creatieve mensen, kinderen vaak nog. Al dan niet gewapend met werkstukken en mappen vol schetsen en andere creatieve oprispingen. Jonge mensen zijn ervan overtuigd dat zij de wereld positief kunnen veranderen. Hun gesprekken aanhorend, herken ik veel van mezelf. Destijds in de jaren 70 was onze generatie er heilig van overtuigd dat we het helemaal anders gingen doen. Make love not war.

Ze spreken in vaak voor mij onbekende begrippen. 'Hoe zo, weinig volgers op insta en geen likes? Heb ik geen leven dan?'

Ze zijn standvastig in hun standpunten en delen deze in volle overtuiging met elkaar. Vol als ze zijn van de komende creatieve dag en druk met hun idealen valt de glimlach van de naar haar werk forenzende oma hen niet op.

Als ze samen met mij uitstappen, ik richting Stadhuis, zij richting Lyceum, wens ik uit de grond van mijn hart dat ze hun onbevangen kijk op de wereld nog lang vasthouden en vooral buiten de lijntjes blijven kleuren. Deze jeugd heeft de toekomst.

 

Over Elsje Veth
Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoons Xavi en Roan. Werkt als fulltime secretaresse in Rotterdam. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft Instagram elsjeschrijft.