In Den Haag worden alle gemeentelijke heffingen duurder

7 November 2023, 10:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Pxhere

Naast de dagelijkse boodschappen stijgen ook de lokale woonlasten volgend jaar fors. De meeste Nederlandse huishoudens gaan meer waterschapsbelasting betalen en verder stijgen de motorrijtuigenbelasting en rioolheffing in een aantal steden.

De Vastelastenbond hield een steekproef en onderzocht in hoeverre de woonlasten van tien grote steden stijgen. Er zijn grote verschillen te bespeuren, want in Utrecht bijvoorbeeld moet volgend jaar 124 euro meer betaald worden voor de afvalstoffenheffing, terwijl deze in Groningen juist daalt. Ook de hoogte van de waterschapsbelasting loopt sterk uiteen. In Amsterdam stijgt deze met circa 124 euro, terwijl er in Tilburg slechts 11 euro meer betaald moet worden.

In Den Haag worden alle gemeentelijke heffingen duurder. zodat bijvoorbeeld dat de afvalstoffenheffing volledig kostendekkend wordt. De afvalstoffenheffing en rioolheffing gaan omhoog met respectievelijk ongeveer 11 procent en 12 procent. De onroerendezaakbelasting (OZB) stijgt met circa 14,5 procent en moet de stad 16,9 miljoen euro opbrengen.

Ook de motorrijtuigenbelasting gaat omhoog in Den Haag. In Zuid-Holland gaat het tarief naar verwachting omhoog van 95,7 naar 98,7 procent. Daarmee wordt Zuid-Holland volgend jaar de duurste provincie. Groningen bezet nu nog de eerste plaats, maar die provincie heeft besloten het tarief de komende vier jaar te bevriezen. Hoogheemraadschap van Delfland voert een tariefwijziging van naar schatting 14 euro door.