Zoetermeers Dagblad | Fraude met WhatsApp stijgt fors
mainImage

Fraude met WhatsApp stijgt fors

12 oktober 2020, 08:42 uur
Landelijk

Het aantal gevallen van WhatsAppfraude explodeert, zo blijkt uit de cijfers van de Fraudehelpdesk, die op 1 oktober van dit jaar al 9605 meldingen heeft ontvangen. Dat is bijna een verviervoudiging ten opzichte van heel 2019, schrijft het AD.

In totaal werden 1154 van deze mensen daadwerkelijk slachtoffer van deze gehaaide vorm van fraude. Zij werden opgelicht voor een bedrag van 3,3 miljoen euro.

WhatsAppfraude begint vaak met een bericht dat een familielid of goede vriend van het slachtoffer een nieuw nummer heeft. Bijvoorbeeld: "Hoi pa, dit is mijn nieuwe nummer. Graag het oude weggooien."

Daarna volgt meestal een verzoek om vanwege een acuut probleem geld over te maken, bijvoorbeeld via een Tikkie. Bijvoorbeeld omdat het familielid zijn bankpas is verloren en in de winkel staat, of huur moet betalen maar niet kan inloggen bij internetbankieren. Het is de reden dat de politie ook wel spreekt van 'vriend-in-nood-fraude'.

Hoewel het overgrote deel van de slachtoffers de truc doorziet, zwicht zo'n 12 procent voor het verzoek en maakt geld over. Het zijn vooral 55-plussers die overstag gaan.


Door: ANP