Nieuwbouw zucht onder bezwaarmakende burgers

24 April 2024, 08:51 uur
Landelijk
mainImage
Ingezonden

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners en bedrijven die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter? Binnenlands Bestuur en het Nederlands Dagblad zochten het uit.

Ambtenaren met frustraties over woningbouw hoef je niet met een lantaarntje te zoeken. "Vaak zegt men 'we zijn niet gehoord' maar lees: we hebben onze zin niet gekregen", schrijft een boze Brabantse ambtenaar over inwoners die bouwplannen proberen te dwarsbomen. Ook de politiek moet het ontgelden. "Het ontbreekt het college aan daadkracht. We verzanden in ideeën en plannen, maar daar kunnen we niet in wonen!", schrijft een Zeeuwse collega.

Deze sentimenten worden breed gedeeld. Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad en Binnenlands Bestuur onder Nederlandse gemeenten blijkt dat de bouw van één op de drie nieuwbouwwoningen in Nederland vertraging oploopt, omdat er bezwaar wordt ingediend. Vrijwel geen enkele gemeente ontspringt de dans als het gaat om bezwaarprocedures.

 


Door: ANP