'Liften bij de Mandelabrug van Zoetermeer niet meer operationeel'

24 August 2023, 15:48 uur
Lokaal
mainImage
De Mandelabrug bij Zoetermeer.

Ruben van der Perk heeft namens de fractie van Zó! Zoetermeer schriftelijke vragen aan het College gesteld inzake de liften en roltrappen bij de Mandelabrug. 

"Onze fractie heeft geconstateerd dat de liften bij de Mandelabrug niet meer operationeel zijn", aldus Van der Perk. "Van een bewoner begrijpen we dat de lift aan de Rokkeveenzijde al bijna twee weken defect is, en dat sinds een week ook de tweede back-up lift niet meer werkt. Daarnaast bleek ook de roltrap naar boven (zijde Driemanspolder) buiten werking. Hierdoor is het onmogelijk geworden om met fietsen, rolstoelen, rollators, scootmobielen, of enig ander hulpmiddel bij de haltes van de RandstadRail of de trein te komen, laat staan om de overkant van de snelweg A12 te bereiken". 

"In eerdere schriftelijke vragen hebben we reeds aandacht gevraagd voor de risico’s van valpartijen met zware e-bikes bij gebruik van de steile roltrap. Omdat de Wethouder Jennétunnel momenteel onderhoud ondergaat is die alternatieve routes beperkt, wat de situatie nog frustrerender maakt". 

Van der Perk: "We begrijpen dat liften wel eens stuk kunnen zijn, maar we dringen aan op snel en duurzaam herstel. Daarnaast is het van belang dat voor gebruikers duidelijk is wat alternatieven zijn en hoe die te bereiken. Zoetermeer moet een stad zijn waarin iedereen mee kan doen. Goed functionerende openbare liften zijn noodzakelijk voor deelname aan de samenleving". 

Hierover hebben we de volgende vragen:

1.    Hoelang zijn de verticale transportmiddelen (roltrappen en liften) al buiten gebruik?

2.    Zijn er tijdens de periode dat beide liften niet werkten, alternatieve routes gecommuniceerd? Zijn deze alternatieven duidelijk kenbaar gemaakt aan beide zijden?

3.    Uit de beantwoording van eerdere vragen over dit onderwerp blijkt dat in bijna de helft van de gevallen vandalisme een oorzaak is van de storingen. Wat heeft het college inmiddels ondernemen om dit tegen te gaan? Is er bijvoorbeeld cameratoezicht? Is de verlichting in orde? Zijn er andere maatregelen? 

4.    Uit dezelfde eerdere beantwoording begrijpen we dat het voor de aannemer gunstig is om snel reparaties uit te voeren. Dat lijkt nu niet snel te zijn gebeurd. Wat is de reden voor de vertraging bij het uitvoeren van reparaties? Zijn er afspraken gemaakt over de maximale duur waarbinnen een storing opgelost moet zijn (bijvoorbeeld binnen vier uur)? Zo nee, waarom niet?

5.    Zijn er nog andere duurzame oplossingen te bedenken voor de liften zodra ze gerepareerd zijn? Is het mogelijk de liften ‘hufterproof’ te maken?