mainImage

D66 en SP: Zoetermeer moet terughoudend zijn

29 oktober 2019, 10:14 uur
Politiek

De gemeente Zoetermeer moet terughoudend zijn met het inzetten van algoritmes bij het opsporen van uitkeringsfraude. Dat vinden de lokale fracties van D66 en de SP.  

'Nederland moet terughoudend zijn bij het inzetten van algoritmes bij fraude-opsporing', zo luidt de conclusie van de VN-rapporteur voor de mensenrechten. In verschillende gemeenten in Nederland wordt dit systeem ingezet bij het opsporen van uitkeringsfraude.

Ook in Zoetermeer werd er gekeken naar de mogelijkheden voor invoering van dit systeem. SP Zoetermeer en D66 Zoetermeer maken zich zorgen om de toepassing van algoritmes bij het opsporen van uitkeringsfraude in Zoetermeer. Middels een motie is er een poging gewaagd om dit tegen te houden.

Fractievoorzitter van de SP Zoetermeer Ivan Beij: "Het opsporen van fraude is absoluut belangrijk. Zeker wanneer de goeden onder de kwaden lijden. Maar de manier waarop de gemeente dit wilde aanpakken, daar staan wij niet achter. Het is zeer omstreden en ook landelijk gezien is het laatste woord hier nog niet over gezegd. Ik roep het college met klem op om dit nog even aan te houden en vooralsnog geen nieuwe methodes toe te passen."

Ook D66 Zoetermeer heeft haar bedenkingen bij het invoeren van dit systeem, daarom heeft raadslid Esmaël Zamani tijdens het voorjaarsdebat namens D66 de SP-motie mede-ingediend. Algoritmes die niet transparant zijn, kunnen bepaalde groepen onevenredig benadelen, zeker als de gebruikte informatie gekleurd of onjuist is. Het is natuurlijk altijd goed om fraude op te sporen, maar het inzetten van deze algoritmes levert ook risico’s op. D66 Zoetermeer heeft daarom tijdens het voorjaarsdebat haar zorgen geuit over de inzet van dit middel.

Raadslid Esmaël Zamani: "Dat betekent niet dat we uitkeringsfraude maar moeten toelaten. Er zijn talloze slimme manieren om uitkeringsfraude tegen te gaan zonder dat we het recht op privacy van de Zoetermeerse bewoners wordt geschaad. Voor D66 Zoetermeer weegt de opoffering van het recht op privacy niet op tegen de besparing van een relatief kleine hoeveelheid geld."


Foto: Digitaal Dagblad