mainImage

GL Zoetermeer: motie 'Tijdelijke Natuur'

3 november 2019, 12:16 uur
Politiek

GroenLinks Zoetermeer dient morgen tijdens het begrotingsdebat de motie 'Tijdelijke Natuur' in.

'Waarom zouden we bouwlocaties braak laten liggen terwijl er veel dier- en plantensoorten (biodiversiteit) een tijd zouden kunnen leven? Ook zorgt het groen voor een fijnere leefomgeving voor omwonenden. Daarom dient GroenLinks Zoetermeer de motie Tijdelijke Natuur maandag in tijdens het begrotingsdebat,' aldus GroenLinks.

'Natuur biedt ruimte voor planten en dieren en genot voor mensen die er in de buurt wonen. Nu worden plekken waar gebouwd moet worden vaak kaal gehouden. Zo voorkomt de eigenaar dat er planten en dieren komen te zitten die de bouw later tegen kunnen houden. Je kan er ook anders mee omgaan, namelijk door de regeling Tijdelijke Natuur in te zetten. Tijdelijke Natuur is natuur die uit zichzelf ontstaat, met de wettelijke toestemming om deze op een later tijdstip weer te verwijderen. Dit kan op terreinen waarop de eindbestemming nog niet (geheel) is gerealiseerd. Dit is mét goedkeuring vanuit de Wet natuurbescherming.'

Zoetermeer heeft een behoorlijk grote bouwopgave. Er komen 10.000 woningen bij. Veel van de woningbouwlocaties zijn al bekend en ‘wachten’ op de start van de bouw. Dit wachten kan soms jaren duren. Het maken van bouwplannen ín de stad is complex en de procedures duren lang. Veel van deze locaties kunnen volgens ons goed ingezet worden als Tijdelijke Natuur. 'Zo kunnen we de lokale biodiversiteit helpen en remmen we geen ontwikkelingen af', meent GroenLinks Zoetermeer.