Vragen over schending geheimhoudingsplicht college

8 January 2020, 17:02 uur
Politiek
mainImage
Raadzaal Zoetermeer, 28 oktober 2019.

PvdA Zoetermeer, Zó! Zoetermeer en CU-SGP Zoetermeer stellen schriftelijke vragen aan het stadsbestuur over vermeende schending van de geheimhoudingsplicht door het college.

 

Op 16 december 2019 debatteerde de gemeenteraad van Zoetermeer met het stadsbestuur hierover. 'PvdA, Zó! Zoetermeer en CU/SGP vinden dat het college geen volledige en duidelijke antwoorden heeft gegeven over de manier waarop deze schending kon gebeuren, welke gevolgen daaraan verbonden zijn en hoe herhaling kan worden voorkomen'.

Memo's
'Op vijf memo’s van het college aan de raad rustte geheimhoudingsplicht. Die geheimhoudingsplicht zou door de raad op 16 december worden opgeheven. Het college bracht echter op 11 december al informatie naar buiten, hetgeen een schending is van de door de raad opgelegde geheimhouding', redeneren de partijen. De drie fracties hebben de indruk dat het college deze schending te gemakkelijk afdoet als ‘onhandig’, en ‘eens maar nooit weer’.

"Of er nu opzettelijk is gehandeld of dat er sprake is van een menselijke fout, schending van geheimhouding is altijd een serieuze zaak die goed onderzocht moet worden. Daar mag je nooit laconiek over doen als stadsbestuur", aldus fractievoorzitter Margot Kraneveldt van de PvdA.

Herhaling voorkomen
"We moeten precies uitzoeken wat er intern is misgegaan en hoe we herhaling kunnen voorkomen. Nu vloeit er misschien geen directe schade uit voort, maar dat kan een volgende keer anders zijn”, vult fractievoorzitter Francijn Brouwer van CU/SGP aan.

Binnen de gemeenteraad van Zoetermeer gelden er wetten en regels rondom geheimhouding en vertrouwelijkheid. Die gelden niet alleen voor de raadsleden, maar ook voor de burgemeester, de wethouders en de ambtenaren, benadrukken de drie partijen. "We proberen met zijn allen ervoor te zorgen dat we ons aan de regels houden. Rondom geheimhouding is dat best lastig, dus als het mis gaat, moeten we daar wel van leren. We mogen niet vergeten dat het hier wel gaat om de integriteit van ons stadsbestuur”, besluit fractievoorzitter Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer.