Zoetermeers Dagblad | Wethouder reageert op hekken zwanennesten

Wethouder reageert op hekken zwanennesten

mainImage
Bij de Pilatusdam naast de Dorpsstraat.

Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer, stelde gisteravond tijdens de commissievergadering vragen aan het college over de vorige week geplaatste hekken rondom zwanennesten in de stad. Dit deed zij naar aanleiding van een artikel van www.zoetermeersdagblad.nl. De hekken aan de Pilatusdam werden geplaatst na een incident met voorbijgangers, waarbij de zwanen hun nest verdedigden. Raadslid Van der Meer vroeg zich af of de hekken niet eerder kunnen worden geplaatst, voordat soortgelijke incidenten plaatsvinden.

"Ik was aangenaam verrast dat dit zo snel in orde werd gemaakt door onze ambtenaren, dus daar zeker een compliment daarvoor", antwoordde wethouder Jakobien Groeneveld. "De nestlocaties waar voorgaande jaren op gebroed is, die worden door de wijkbeheerders al afgeschermd, bijvoorbeeld aan de Edelsteensingel in Rokkeveen. Maar verder is het wel heel lastig om vooraf al beginnende nestlocaties af te zetten, omdat die kunnen verschillen met voorgaande jaren. We kunnen moeilijk vragen aan de zwanen: waar gaat u broeden?"

Pas als burgers de gemeente over incidenten informeren, dan worden de locaties afgeschermd. "Maar om die plekken van te voren aan te wijzen, dat is lastig. We zullen altijd even moeten wachten totdat iemand hiervan melding doet. De ambtenaren zijn nu bezig met het in kaart brengen van al die nestlocaties. We proberen het steeds beter van te voren te kunnen voorspellen", aldus de wethouder groen.


Foto: Team Handhaving Zoetermeer (@THHZoetermeer)