De waarde van de import en export van groenten en fruit heeft vorig jaar records bereikt. De importwaarde ging met 5 procent omhoog naar 7,6 miljard euro, meldt brancheorganisatie GroentenFruit Huis. De exportwaarde steeg met 4 procent tot 11,3 miljard.

Het Verenigd Koninkrijk is de tweede afzetmarkt voor Nederland. Bijna 10 procent van de groenten en fruit gaat daarnaartoe, zodat de brexit in de sector de gemoederen flink bezighoudt. De belangrijkste Nederlandse exportproducten zijn tomaat, ui, paprika, komkommer en peer. Fruit zorgde voor de grootste waardestijging van de export. Vooral appel, druif, banaan, avocado, blauwe bes en framboos leverden meer op.

Nederlandse consumenten kochten vooral meer voorbewerkte groenten als kant-en-klare maaltijd- of soeppakketten. Ook horeca en catering kopen steeds vaker vooraf gemaakte groentemixen. Consumenten gaven afgelopen jaar 5 procent meer uit aan groente en fruit, maar kochten qua hoeveelheid minder vers fruit. Verse groente ging wel iets meer over de toonbank. (ANP)