Vijf keer zoveel duurzame stroom in 2030

11 July 2018, 06:52 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De elektriciteitsopwekking in Nederland moet de komende jaren in rap tempo overschakelen op duurzame bronnen als wind en zon. Dat zijn de partijen die betrokken zijn bij het opstellen van het Klimaatakkoord met elkaar overeengekomen. In 2030 moet vijf keer zoveel energie dan nu uit hernieuwbare bron afkomstig zijn. Dat komt neer op zo’n 70 procent van het huidige Nederlandse elektriciteitsgebruik.

De plannen om de duurzame energieproductie op te voeren, staan in de hoofdlijnen van het akkoord, die gisteren werden gepresenteerd in Den Haag. Overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven hebben plannen opgesteld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Maar in sectoren als de industrie, landbouw en mobiliteit moeten nog veel hobbels worden genomen om eind dit jaar tot een definitief akkoord te komen.

Over de verduurzaming van gebouwen, die al deels uitlekten, zijn de plannen al verder gevorderd. Zo moeten in 2021 al zo’n 50.000 bestaande woningen per jaar worden verduurzaamd. Ruim voor 2030 moet het tempo naar 200.000 woningen per jaar. Ze moeten bijvoorbeeld van het aardgas af en goed worden geïsoleerd. Om dat aantrekkelijker te maken, moet de belasting op gas vanaf 2020 omhoog en de belasting op elektriciteit juist omlaag.

In veel gevallen is nog onduidelijk wie de rekening betaalt.

Ook zijn er meningsverschillen, bijvoorbeeld over het ondergronds opslaan van CO2. De industrie vindt dit noodzakelijk om genoeg CO2-uitstoot te vermijden, maar milieuorganisaties betwijfelen het nut en vrezen risico’s. Daarom komt er nader onderzoek.

Volgens de partijen aan de 'energietafel' is het een ,,harde doelstelling’’ om in 2030 zeker 84 terawattuur (TWh) uit hernieuwbare bronnen te halen. Vorig jaar was de totale duurzame productie 17 TWh. Aan tafel zitten onder meer energiebedrijven en milieuorganisaties.

Het gros, 49 TWh, moet komen uit windparken op zee, de rest moet op het land worden opgewekt, bijvoorbeeld door windmolens en zonnepanelen. Tot 2025 blijft een gunstige subsidieregeling van kracht, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat het zonder subsidie kan. Burgers en bedrijven zullen zeker ook kosten maken, maar het doel is om die ,,zoveel mogelijk te beperken." (ANP)