'Zoetermeerse natuur redt zich wel'

30 July 2018, 10:18 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Natuurliefhebbers in Zoetermeer hoeven zich geen zorgen te maken over uitgedroogd gras in hun stad en bomen die geel worden of hun blad laten vallen. Dat zegt Arie Cees de Jong, manager stadsbeheer van de gemeente. ,,De natuur kan heel veel hebben: strenge vorst, extreme natheid, en dus ook grote droogte," laat hij optekenen op het digitale huis van de gemeente Zoetermeer.

Planten en bomen laten hun blad hangen om verdamping tegen te gaan. En in het uiterste geval laten ze hun blad vallen. Volgens De Jong niet erg, want in het voorjaar lopen ze gewoon weer uit. De kleigrond in Zoetermeer is in dat opzicht een voordeel: het grondwater wordt iets omhoog getrokken waardoor bomen en planten er beter bij kunnen.

Bomen in de buurt water geven, raadt De Jong af. ,,Nu en dan een gietertje heeft geen zin. Bovendien loopt het water weg, het komt niet eens bij de wortels terecht. We moeten bewust met water omgaan, dus niet doen."

De gemeente zorgt voor de jonge bomen die in 2017 en dit jaar geplant zijn. Die zijn namelijk wel kwetsbaar. ,,Normaal gesproken zouden die één keer in de week à twee weken water krijgen, nu is dat vanwege de droogte twee keer per week." Voordelen voor het groenonderhoud zijn er ook: het gras en het onkruid groeien niet. Er hoeft dus niet te worden gemaaid en geschoffeld. Het devies van De Jong: ,,Lekker genieten van de zomer, de natuur redt zich wel."

Foto: in het Westerpark.

Fotobron: www.zoetermeersdagblad.nl.