Zoetermeers Dagblad | Gemeente Zoetermeer wil zelf boetes innen

Gemeente Zoetermeer wil zelf boetes innen

mainImage

Wie in Zoetermeer een boete krijgt voor bijvoorbeeld het verkeerd stallen van zijn fiets of het laten loslopen van een hond waar dat niet mag, gaat deze boete rechtstreeks aan de gemeente betalen. Nu wordt de boete aan de Rijksoverheid betaald. Het is een voorstel van het college, waarmee de gemeenteraad nog moet instemmen.

In de praktijk zullen inwoners er weinig van merken, het afhandelen van de boete zal niet anders zijn. Omdat de gemeente de boetes zelf gaat innen, wordt het bedrag bijgeschreven op de gemeentelijke rekening. De kosten van het innen zijn ook voor de gemeente.

Burgemeester Charlie Aptroot: "Wij zijn één van de eerste gemeentes die boetes zelf gaan innen. Een deel van het werk deden we al, maar de hele boete gaat naar het Rijk. Dat gaan wij nu beter organiseren."

Het gaat om boetes die het gemeentebestuur kan opleggen bij overlast in de openbare ruimte, zoals het verstoren van de orde bij een evenement, hinderlijk gedrag op een openbare plaats, honden laten loslopen waar dat niet is toegestaan of het overtreden van een softdrugsverbod.

Het gemeentebestuur kan niet voor alle overlastfeiten een boete opleggen. Boetes voor bedelen, heling van goederen, drugshandel en samenscholing worden strafrechtelijk afgehandeld. Boete opleggen aan rechtspersoon Nieuw is dat het gemeentebestuur een boete kan opleggen aan een rechtspersoon, zoals een stichting of een vereniging. Momenteel is dat nog niet het geval. De hoogte van de boetes is wettelijk bepaald. Voor personen is dat maximaal 410 euro. Voor rechtspersonen is de maximale boete 2.250 euro.


Foto: Wijkagent Buytenwegh