Extra maatregelen om paspoortdrukte in stadhuis op te vangen

2 June 2023, 10:42 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Ingezonden

De publieksbalies in het stadhuis aan het Spui zijn in juni en juli ook op zaterdag open, van 08.30 tot 12.30 uur. Om de verwachte zomerdrukte op te kunnen vangen zijn vier extra tijdelijke balies gecreëerd. Daarnaast heeft de gemeente vijftien nieuwe medewerkers aangenomen, voor het uitgeven van de reisdocumenten.

"In Den Haag is het in de zomer vaak erg druk met aanvragen voor reisdocumenten voor de zomervakantie", zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Dienstverlening. "De komende maanden verlopen er circa 13.000 Haagse paspoorten en identiteitskaarten. Helemaal voorkomen kunnen we de drukte waarschijnlijk niet, die is in de zomer nu eenmaal gebruikelijk. Maar met de nu genomen extra maatregelen verwachten we de zomerdrukte wel zo beheersbaar mogelijk te houden."

Vóór de zomer is het makkelijker om een afspraak te maken. Op dit moment is er nog genoeg ruimte om een afspraak te maken die goed uitkomt. Daarom roept de gemeente mensen op om hun reisdocumenten nu aan te vragen of te verlengen, als het paspoort of de ID-kaart in de zomer verloopt. Vaak kunnen mensen de volgende dag al terecht voor hun aanvraag.

Tekst gaat door onder foto.

Persoonlijke brief

In Den Haag ontvangt iedereen drie maanden voor het verlopen van zijn of haar reisdocument een persoonlijke brief bij wijze van alert. Toch denken veel mensen pas aan hun reisdocumenten als ze die nodig hebben. Vaak is dat voor een vakantie. Daarom is het in de zomer erg druk met aanvragen. Vorig jaar leidde dat tot lange wachtrijen bij de balies.