mainImage

Jonge vogels houden medewerkers Dierenambulance flink bezig

24 mei 2022, 17:16 uur
Den Haag & Regio

De medewerkers van Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s Gravenhage e.o. krijgen in deze periode honderden telefoontjes per dag over jonge vogels. De vogeltjes lijken hulpeloos, maar schijn bedriegt. Daarom roept de Dierenambulance mensen op om niet te snel naar de telefoon te grijpen als ze een jong vogeltje zien.

"Het voorjaar is het seizoen van de jonge vogels", vertelt Anouk Korporaal van de Dierenambulance Den Haag. "Je herkent het aan het op- en aanvliegen van ouders en het gepiep van de kleintjes in het nest." Als je een jong vogeltje vindt, wil je natuurlijk direct helpen, maar dat is lang niet altijd nodig, zegt Anouk.

"Wij adviseren om jonge vogels zoveel mogelijk met rust te laten. Tenzij het diertje gewond is natuurlijk. Een jonge vogel heeft de beste overlevingskansen wanneer zijn ouders hem grootbrengen. Jonge vogels leren vliegen vanaf de grond. De vogelouders houden het jong goed in de gaten en voeren het ook op de grond. Binnen vijf dagen zal het zelf kunnen vliegen."

Tekst gaat door onder foto.

Niet geurgericht

Is het jong nog donzig of (bijna) kaal, dan is het te vroeg uit het nest gevallen. Probeer in dit geval het nest te lokaliseren en plaats het jong terug. Anouk: “Mensen denken vaak dat vogels niet meer terug komen als je hun jongen hebt aangeraakt. Maar vogels zijn niet geurgericht. Ze maken zich wel zorgen als er mensen in de buurt zijn, dus neem zo snel mogelijk weer afstand.”

Reigers, ooievaars, zwaluwen en roofvogels leren niet vliegen vanaf de grond, maar vanuit hun nest. Wanneer een van deze vogels op de grond wordt gevonden, kan wel het vogelasiel of de Dierenambulance worden gebeld.