Buurgemeente Pijnacker-Nootdorp zegt 'nee' tegen AZC-locatie

7 December 2024, 08:00 uur
Lokaal
mainImage
Voorburgs Dagblad
Nita Graafland schenkt veel aandacht aan veiligheid in haar gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Onlangs heeft de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp met een nipte meerderheid besloten tegen de komst van een Asielzoekerscentrum (AZC) in de gemeente.

Dit besluit volgt op een intensieve discussie over zowel financiële als veiligheidszorgen. Hoewel het college van burgemeester en wethouders zich had ingespannen om de tegenstanders te overtuigen, bleef het voor hen een lastig dossier, vooral vanwege de nog openstaande vragen rondom de financiering van het AZC.

Bij de buren in Pijnacker-Nootdorp kan er dus wel een discussie in de gemeenteraad plaatsvinden. In Leidschendam-Voorburg is dat niet het geval. Het feit dat het College van Pijnacker-Nootdorp terug naar de tekentafel moet, betekent dat hier voorlopig geen asielzoekers worden gehuisvest. Dit in tegenstelling tot Rijswijk, Den Haag en Zoetermeer. In Voorburg is het afwachten hoe de affaire in het hotel op het Stationsplein, waar 200 asielzoekers zouden moeten komen, afloopt. 

Veiligheid als grote zorg
Voor fractie Graafland waren de zorgen over de veiligheid en de keuze van de locatie van het AZC doorslaggevend. De portefeuillehouder veiligheid, burgemeester Bjorn Lugthart, probeerde in de raad de bezwaren van de tegenstemmers weg te nemen door te wijzen op de ervaringen uit andere gemeenten. Volgens Lugthart was er op basis van feiten geen enkele aanleiding om aan te nemen dat de komst van het AZC zou leiden tot een onveilige situatie. Daarnaast stelde hij dat er voldoende capaciteit aan politiemensen beschikbaar zou zijn, mocht de situatie onverhoopt veranderen.

"Echter, hoe betrouwbaar zijn de uitspraken van  de burgemeester, nu uitgelekte chatberichten van de locoburgemeester de kwestie van de politiecapaciteit in een ander licht werpen", aldus raadslid Nita Graafland. "In de berichten wordt duidelijk dat er zorgen zijn over de onderbezetting bij de politie in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Dit lijkt in tegenspraak te zijn met hetgeen de burgemeester en het college eerder hadden beweerd over het ontbreken van tekorten op het gebied van de veiligheid".

Onderbezetting bij politie
In reactie op vragen van de lokale krant Telstar heeft het college inmiddels bevestigd dat er inderdaad sprake is van onderbezetting binnen de politieorganisatie van Pijnacker-Nootdorp. De gemeente erkent dat er minder politiemensen beschikbaar zijn dan gewenst, maar benadrukt dat dit niet van invloed zou zijn op de capaciteit om urgente situaties aan te pakken. Volgens het college heeft de politie wel voldoende mensen om in noodsituaties snel in te grijpen.

Nita Graafland: "Desondanks blijft de vraag hangen waarom deze informatie niet eerder werd gedeeld met de gemeenteraad. De uitgelekte berichten lijken een andere werkelijkheid te schetsen dan die het college tijdens de raadsvergadering naar voren bracht met name doordat kleine vergrijpen niet aangemerkt worden als urgent en juist dit soort zaken zorgen voor een breed gedragen veiligheidsgevoel".

Verlies van vertrouwen
Vooral voor de inwoners van Pijnacker-Nootdorp, die al langer bezorgd zijn over de situatie rond de politiecapaciteit, blijft de vraag of het college de zaak niet te licht heeft opgevat. De onderbezetting bij de politie, in combinatie met de onduidelijkheid over de financiële kant van het AZC, heeft het vertrouwen in het college niet versterkt.

Hoe de situatie zich verder ontwikkelt, is nog onzeker. De komst van het AZC lijkt voorlopig afgesloten, al blijft de mogelijkheid open voor een nieuwe discussie in de toekomst. In de tussentijd moeten de inwoners van Pijnacker-Nootdorp rekenen op duidelijke en transparante informatie van hun college, wil het vertrouwen in het lokale bestuur hersteld worden.