Zoetermeers Dagblad | Goede samenwerking Jongerius & PLUS Verheul

Goede samenwerking Jongerius & PLUS Verheul

mainImage

Naast de eigen elf winkels in Zoetermeer en Bleiswijk levert Jongerius Bakker ook dagelijks vers brood en banket aan supermarkt PLUS Verheul in Benthuizen. Daphne Jongerius, de vierde generatie die leidinggeeft aan familiebedrijf Jongerius Bakker, vertelt over de samenwerking die in 2013 begon en nog altijd enorm bevalt. 'Dat gaat hartstikke goed.'

Het Zoetermeers Dagblad spreekt Daphne Jongerius op het hoofdkantoor van de bakkerij aan de Industrieweg. Hoe het is om leiding te geven aan het familiebedrijf dat haar overgrootopa Piet in 1901 startte? "Ik vind het heel erg leuk om te doen, maar het brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Dat gaat elke dag door, het houdt nooit op. In een bakkerij is altijd iemand aan het werk, behalve een klein stukje van de zondag. Bakken doen we 's nachts en overdag verkopen we. Ik ben geen bakker, maar ik heb wel een cursus gedaan en heb veel geleerd in de tien jaar dat ik hier nu fulltime werk."

Overstap

Jongerius werkte voorheen bij een boekenuitgeverij, maar na een succesvol verlopen project binnen Jongerius - ze introduceerde er het monnikenbrood - volgde de overstap naar het bedrijf dat vader Gert sinds 1979 onder zijn hoede had. "Een heel grote stap om zomaar vanuit de uitgeverij de bakkerij in te stappen, maar het beviel goed." Wat het werk zo mooi maakt? "Alles wat we bedenken, dan heb je het morgen in de winkel. Dat is zó prachtig. Niet elk idee levert een vast product op, maar de lijnen zijn zo kort. De bakkers zijn dat gewend, die schakelen makkelijk en dat werkt heel fijn. Bij andere bedrijven zitten er vaak veel langere beslissingsprocessen omheen."

In de voorbije decennia groeide Jongerius met Zoetermeer mee. Anno 2019 zijn er elf winkels verspreid over Zoetermeer en Bleiswijk en is er zo'n 135 man personeel. Naast de eigen winkels levert Jongerius ook aan derden, zoals PLUS Verheul. "We hadden eerst een eigen dorpswinkel en onze banketbakkerij in Benthuizen. We hebben een historie in het dorp. Een jaar of vijf geleden wilde Adriaan Verheul zijn supermarkt vergroten. Wij waren al langere tijd aan het kijken hoe we in Benthuizen weer een volwaardige winkel konden neerzetten. Toen werd het idee geboren om brood aan de supermarkt te leveren, maar niet meer onder onze eigen dak." 

Blij met PLUS in Benthuizen

PLUS Verheul breidde uit en kreeg daardoor onder meer een grote broodhoek waar Jongerius nu al zo'n vijf jaar dagelijks brood levert, als aanvulling op het eigen assortiment van PLUS. "Wij leveren daar brood en een stukje banket, dat wordt verkocht onder onze naam. Dat gaat hartstikke goed. De mensen in het dorp zijn er hartstikke blij mee en wij zijn heel blij dat we in Benthuizen een verkoopunt hebben, zonder de zorg voor personeel of andere zaken."

De samenwerking is heel goed, benadrukt Jongerius. "We sparren met elkaar, kijken naar kansen. In de supermarkt doen weer andere producten het goed, dan bij ons in de winkel. Wij verkopen heel traditioneel vanuit de toonbank, in de supermarkt ligt het verpakt in de schappen. Dat maakt dat je mooie posities kunt maken met verpakte producten die dagvers worden aangeleverd. PLUS Verheul staat er ook heel erg open voor om dingen uit te proberen, zoals met acties op Koningsdag bijvoorbeeld met onze tompoezen of tijdens Oud en Nieuw met de oliebollen. Heel plezierig." 

'Plezierige samenwerking'

Daarnaast is Jongerius blij met de samenwerking omdat er in Zoetermeer geen PLUS zit. "Benthuizen is echter heel dichtbij en op de route van één van onze vier vrachtwagens. Het is leuk om deze supermarkt er bij te hebben. Elke supermarkt is weer een beetje anders met de keuzes die ze maken. Adriaan loopt ook voorop met acties lokaal, daar passen wij goed bij. De zakelijke kant is heel fijn, sluit mooi bij ons aan. Adriaan is ook een ondernemer die heel actief is. Hij heeft een groot hart, doet net als wij veel voor de Voedselbank Zoetermeer. Daar vind je elkaar in. Je hoort niet bij elkaar, maar schuurt wel heel erg tegen elkaar aan. Het is een heel plezierige samenwerking."  


Foto: Zoetermeers Dagblad