Overheid volgt aantal mensen per uur in gemeente

20 May 2020, 10:21 uur
Algemeen
mainImage

Om de verspreiding van het coronavirus nauwkeuriger te kunnen voorspellen, wil het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten hoeveel mensen per uur in een gemeente aanwezig zijn geweest. Dat moet worden afgeleid uit het aantal mobiele telefoons in de gemeente. De overheid wil die gegevens van de telecomproviders krijgen en werkt daarom aan een tijdelijke aanpassing van de wet.

"Het gaat het RIVM daarbij nadrukkelijk niet om het volgen van personen", benadrukt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het RIVM wil alleen een totaalbeeld van de verplaatsingen van de vorige dag krijgen. Het is volgens de minister "uitgesloten dat informatie wordt ingezet voor doeleinden zoals opsporing, vervolging of het tegengaan van samenscholingen." Het wetsvoorstel moet nog deze week worden voorgelegd aan de Raad van State.

De Jonge zei eerder al dat hij telecomproviders had gevraagd om hun gegevens, maar daar moest hij een paar uur later op terugkomen. Het ging volgens de minister slechts om een idee, dat nog moest worden uitgewerkt.

Zwitserland gebruikt al telecomdata tegen het coronavirus. Als een zendmast daar meer dan twintig mobiele telefoons signaleert in een gebied van 100 bij 100 meter in de openbare ruimte, geeft de nationale provider Swisscom dat door aan de autoriteiten. Die weten dan waar het druk is geweest en waar dus misschien meer kans is dat mensen elkaar hebben besmet. Dat gebeurt met een dag vertraging, de autoriteiten kunnen niet live zien wie waar is.


Door: ANP