Column Joep Annegarn: Goede culturele voornemens

2 January 2020, 11:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

Het begin van een nieuw jaar geeft veel mensen inspiratie en energie om goede voornemens te maken. Vaak zijn dat voornemens die te maken hebben met het stoppen van iets dat slecht is voor jezelf zoals stoppen met roken, minder eten en dergelijke.

 

Veel gemakkelijker en ook veel leuker is het om je iets positiefs voor te nemen, en dus goede culturele voornemens te maken. Waarom zeg je niet gewoon tegen jezelf dat je in het nieuwe jaar regelmatig naar het theater zal gaan, weer literatuur gaat lezen of dat je eindelijk begint met die pianolessen die je al zo lang op het lijstje hebt staan? Wat is daarvoor nodig? Een zetje in je rug of gewoon je eigen wilskracht onderkennen?

Officieel is al bewezen dat beoefening van kunst en cultuur bijdraagt aan het welbevinden en mensen gezonder maakt en beter in hun vel laat zitten. Er is dus geen reden meer om het niet te doen.

Maatje
Als je van jezelf weet dat een zetje in de rug nodig is, zoek dan een maatje voor de nieuwe culturele activiteit. Ik weet uit ervaring dat het echt veel motiverender is om samen met iemand anders nieuwe ervaringen op te doen en die vooral te delen. Je kunt elkaar uit een kleine motivatiedip halen en vooral samen genieten van je nieuwe ervaring.

Voor veel activiteiten die gericht zijn op een langdurig traject, zoals bij lessen en cursussen in kunst en cultuur, bestaat de mogelijkheid om eerst een proefles te volgen. Dat is natuurlijk altijd aan te raden. Ga snuffelen en vooral ervaren of die activiteit waarvan je al jaren droomt, ook echt bij jou past. Weet je het nog niet zeker? Ga dan in gesprek met andere mensen of vraag advies of raadpleeg deskundigen.

Maar hoe dan ook: realiseer je culturele voornemens in 2020. Veel plezier daarbij!

 

Over Joep Annegarn

Zijn uit de hand gelopen liefde voor opera resulteerde in het geven van operalezingen en voorbesprekingen in de theaters van Gouda en Zoetermeer. Joep Annegarn, adjunct-directeur bij CKC & partners, is regelmatig te vinden bij concerten, opera’s, musea en theaters en springt het liefst op de fiets voor zijn dagelijkse werk. Met een conservatoriumstudie op zak, veel ervaring in het muziekonderwijs en als leiding van koren en orkesten, werkt hij met veel plezier aan de vertegenwoordiging van alle kunstdisciplines binnen het CKC.