Column: Winnen is leuk, meedoen geweldig

4 April 2019, 11:31 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

Onder de naam Young Music Talent organiseren we dit jaar al weer voor de 19e keer een muziekwedstrijd voor iedereen uit Zoetermeer die mee wil doen t/m 21 jaar. Al die jaren ben ik daar intensief bij betrokken geweest en was het onder andere mijn rol om de presentatie van de finale voor mijn rekening te nemen. Een leuke klus waarbij je alle deelnemers ook vóór en na hun optreden in de zijtonelen kan meemaken.

De naam Young Music Talent zegt het al: met deze wedstrijd willen we jong talent een extra mogelijkheid bieden om zich te presenteren voor een vakjury en publiek. Dit jaar is een extra prijs ingesteld voor het beste eigen werk. We willen daarmee het creatieve, scheppende talent een extra stimulans en waardering geven.

Van zenuwen tot vleugels

Voor sommige deelnemers is meedoen aan een concours een behoorlijk aanslag op hun zenuwen, voor anderen is het vooral een moment van trots. Uiteraard zal het bij iedereen een heel goede reden zijn om in de voorbereiding van de wedstrijd extra goed te studeren. Dat is al een hele belangrijke opbrengst van deelname aan YMT. Daarnaast krijgen veel deelnemers aan zo’n wedstrijd vleugels op het moment dat ze er werkelijk voor gaan. Ze gaan opeens veel beter presteren dan ze zelf voor mogelijk hadden gehouden en een gezonde competitie zal daar zeker ook aan bijdragen.

Natuurlijk is bij een wedstrijd de wil om te winnen ook een belangrijke drijfveer. Juist dit jaar kunnen we door onze nieuwe hoofdsponsor, Orthodontistenpraktijk De Wereldlach, echte mooie prijzen ter beschikking stellen. Al die prijzen gaan op één of andere manier bijdragen aan de verdere muzikale ontwikkeling van de muzikanten.

Met een tikje bravour

Tijdens de voorrondes op 22 en 23 maart heeft de jury weer versteld gestaan van het talent van Zoetermeerse bodem. Het was een geweldig palet aan muziekstijlen, genres, soorten ensembles en een enorme diversiteit aan instrumenten. Heel leuk is ook altijd om de verschillen te zien in de manier waarop de jonge muzikanten zich op het podium presenteren; van heel verlegen tot zelfverzekerd met een tikje bravour en alle varianten daartussen.

Op dit moment is duidelijk wie we in de finale op 12 april terug gaan zien. Een ander nieuw element dit jaar is de Battle of the Schools. Daarin nemen schoolbands het muzikaal tegen elkaar op. We zien op 12 april het Alfrink College en het Erasmus College strijden om de prijs.

Gelukkig kan via live streaming iedereen deze finale meebeleven. We geven daarmee het muzikale talent van Zoeterneer een wereldpodium. Winnen is leuk maar meedoen is al geweldig. Ik verheug me er nu al op.

 

Over Joep Annegarn

Zijn uit de hand gelopen liefde voor opera resulteerde in het geven van operalezingen en voorbesprekingen in de theaters van Gouda en Zoetermeer. Joep Annegarn, adjunct-directeur bij CKC & partners, is regelmatig te vinden bij concerten, opera’s, musea en theaters en springt het liefst op de fiets voor zijn dagelijkse werkzaamheden. Met een conservatoriumstudie op zak, veel ervaring in het muziekonderwijs en als leiding van koren en orkesten, werkt hij met veel plezier aan de vertegenwoordiging van alle kunstdisciplines binnen het CKC.